Am fost mort si iata ca sunt viu!

Farul din Noapte

Invierea este un eveniment fara correspondent pentru gandirea umana. Armistitiul cu moartea este actul de resemnare si renuntare a omului la a privi macar dincolo de punctul terminus al calatoriei noastre pamantesti, adica mormantul. Incercarile omului de a gasi solutii si metode pentru a muta cel putin hotarele mortii s-au lovit ca de un zid; esecurile lui successive l-au invitat la resemnare. Si parca nu a fost de ajuns, unul din profetii iudaismului, avea sa pecetluiasca resemnarea pentru multa vreme: “ In lupta aceasta nu este izbavire…”. Dar la implinirea vremii a venit Isus (Mesia) caruia Veciul Testament ii aloca un loc central in planul lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii, plan in care vorbirea lui Dumnezeu indreptata spre om a atins cotele perfectiunii, fiind in acelasi timp ultima vorbire a lui Dumnezeu adresata omului: dincolo de Isus nu mai este nimic.

In Isus avem totul deplin, El este finalitatea individului, Bisericii si Universului.

Invierea lui Isus, farul din noaptea lunga, a adus lumina si speranta unei omeniri obisnuita cu intunericul care varnd nevrand trebuia sa faca loc in gandirea ei unui subiect absolut nou – INVIEREA. Din acea dimineata de april cand mai intai in sopata in gradina mormantului, apoi in cercul restrans de uncenici si prieteni, crescand in intensitate si amploare Vestea a umplut lumea ajungand pana la noi. Hristos a inviat!

Revolta Neterminata

In randul conducatorilor religiosi din Israel, Vestea invieri lui Isus a produs un adevarat scandal incercand sa acopere si mai tarziu sa limiteze extinderea ei, oferind bani si punand in circulatie minciuni fara sa-si dea seama ca metodele lor implinesc unul din Cuvintele Scripturii: “Copilul acesta este randuit spre ridicarea si prabusirea multora in Israel si va fi un semn care va starni impotriviri (Lc 1).

Campania dusa impotriva lui Isus contina si astazi, oamenii ar fi fost mai multumiti cu un Isus, bun, intelept, chiar facator de minuni, … dar mort. Isus Viu devine periculos pentru o lume indragostita de ea insasi.

“Dar acum Hristos a inviat, parga celor adormiti.”(apostolul Pavel)

Testul Credintei

Istoricitatea lui Isus, viata lui exemplara, chiar moartea lui pot fi intelese si acceptate fara indoiala; atunci insa cand este vorva de inviere, doar prin credinta putem asimila adevarul, credinta care ne modeleaza viata dupa chipul lui Hristos si care ne da libertatea sa ne miscam pe axa timpului intre trecutul nostru pacatos, salvarea noastra prin credinta in moartea si invierea lui Hristos si glorificarea noastra impreuna cu Hristos. Viata fiecaruia dintre noi este pe masura Hristoslui pe care-L avem.

Aflat la Atena in timpul celei de a doua calatorii misionare, Pavel a intalnit un public religios, interesat de morala si chiar dispusi sa jertfeasca cate ceva pentru a-si construi si mentine o imagine publica onorabila! dar s-au lovit ca de un zid cand Pavel a adus in discutie esenta crestinismului, adiva invierea din morti.

Atentie!

  • a fi religios nu inseamna “a crede”
  • a avea o morla nu-i sufficient – morala este o componenta o oricarei doctrine, inclusiv ateismul are morala lui.
  • a avea un spirit de sacrificiu, a cultiva o mentalitate filantropica nu inseamna catusi de putin ca ai credinta in inviere

Credinta in inviere primita atunci cand ne-am intalnit cu Isus in mod personal, viata Lui a devnit viata noastra, prioritatile lui au devenit prioritatile noastre, promisiunile lui sunt realitati pe care ne sprijinim, iar inimia celui ce crede cu adevarat este plina de pasiunea revenirii lui.

Declaratia Sa de Identitate

Cea mai autentica dovada a invierii este marturia lui Isus despre Sine, certificand atat autenticitatea mortii cat si invierea Sa. Unul dintre textele cele mai elocvente ale Scripturii este Apocalisa 1:18. Aflat in Patmos Ioan are harul de a trai si consemna pentru posteritate intalnirea cu Isus cel inviat din morti.

Cuvintele lui Isus spuse lui Ioan comunica autoritatea Sa asupra vietii, mortii si locuintei mortilor, autoritate castigata pentu eternitate in urma suferintelor si mortii Sale pe Golgota. Nedumerirea lui Ioan este spulberata de sublinierea lui Isus: “ Am fost mort si iata ca sun viu in vecii vecilor”.

De fapt in timpul lucrarii sale publice, Isus a rostit de mai multe ori despre moartea si invierea Sa din morti lasand sa se inteleaga sau afirmand pe fata ca El tocmai pntru asta a venit pe pamant: sa moara si a treia zi sa invieze.

In concluzie numai acela putea fi Mesia care avea sa implineasca Scripturile cu privire la El.

Aplicatii:

A1. Isus a inviat pentru toti pentru ca a murit pentru toti; credinta este cea care face diferenta

A2. Este invierea o probleme pentru tine? Ai vrea sa crezi si nu poti? Nu te mai framanta, vino la Isus! intalnirea cu El va rezolva si aceasta problema.

A3. Lasa mesajul invierii sa iti umple viata cu lumina si nespusa bucurie. Dar nu uita comunica si altora bucuria ta.

Pastor Alexandru Trombitas

Alexandru Trombitas
Alexandru Trombitas