Leadership

Conducerea Bisericii

Find Out More

Join Us Today

Înscrierea de membrii

Find Out More

Despre noi

Istoric


Istoria Bisericii Golgotha începe în februarie 1962, când familia Trifu emigrează din Banatul Iugoslav în Statele Unite, mai precis la Detroit. În 1963 familia Trifu se mută la Chicago, frecventând o perioadă de timp o biserică americană, „Stone Church”. Emigrația a continuat, iar în 1967 de „Ziua Mulțumirii” (ultima joi din luna noiembrie), frații români au pus bazele tipăririi unei reviste creștine, intitulate „Prietenul”.

În August 1968 vine la Chicago fratele pastor Gabriel Kovaci din Butin-Timiș și au loc primele mișcări de organizare. Prima întâlnire organizată în care s-a ținut serviciul divin a avut loc în data de 12 august 1968 în clădirea unei biserici spaniole, situată la intersecția străzii 18th cu strada Halsted; iar primul pastor a fost Gabriel Kovaci.

În luna octombrie 1973 este cumpărată clădirea situată la adresa 2809 W 59th St. cu California, fiind înregistrată în statul Illinois cu numele „Full Gospel Fellowship Romanian Pentecostal Assembly”, acesta fiind primul nume al bisericii, actuala „Golgotha”. La această adresă biserica s-a închinat și a slujit Domnului până în iunie 2004, când Domnul ne-a ajutat și am cumpărat o nouă clădire în suburbia Oak Lawn într-o locație superbă, cu dotări și facilități de ultimă oră.

Timp de mai mulți ani biserica a purtat numele de „Maranatha”, fiind afiliată organizației „Church of God”, iar din iunie 2004 numele bisericii este „Golgotha Pentecostal Romanian Church”. Astăzi, membrii bisericii se închinnă și slujesc Domnului la adresa 10100 S. 52nd Avenue, Oak Lawn, Illinois, 60453, USA.

Nu lipsit de importanță este faptul că actuala Biserica Golgotha a fost prima biserică penticostală din Chicago și a doua din America de Nord (prima din America fiind la Detroit).
În toți acești ani biserica a fost și este slujită de mai mulți frați slujitori. Dorim să-i amintim doar pe cei care au slujit ca pastori principali: Gabriel Kovaci, Ion Pînzaru, Onciu Sima, Someșan Gabriel, Bălici Aurel, Alexandru Trombițaș, Sorin Puha, Iulian Costea si in prezent Ovidiu Suciu.

Biserica Golgotha
Biserica Golgotha

Conducerea Bisericii

În 2022

Ovidiu Suciu – Pastor Principal
Constantin Lupancu – Pastor Misionar
Adrian Greab – Secretar
Petre Fedmașu – Casier
Nicholas Confederat – Administrator
Costel Bârsan – Diacon
Călin Sbiera
Daniel Mureșan
Timotei Sav
Pavel Sav – Pastor
Mihai Luculescu – Diacon
Ioan Chiș – Diacon