Biserica – armata lui Dumnezeu pentru proclamarea biruintei auspra fortelor demonice
           
            Descinderea Fiului lui D-zeu in lumea noastra nu trebuie inteleasa ca o expeditie turistica in provincia razvratita din tinutul indepartat al lui D-zeu, ci ca o misiune extrem de serioasa al carei scop a fost fixat inainte de intemeierea lumii de catre D-zeu insusi. El nu a venit intrun mediu de laborator, ci intro lume a carei istorie consemnase déjà doua evenimente majore: creatia si caderea. Scriptura ne vorbeste despre creatie succinct, trecind parca in revista autoritatea lui D-zeu care a lasat in urma ei ordine si libertate. Sa fim bine intelesi: D-zeu straluceste in mijlocul haosului, dar El este totusi D-zeul ordinii si libertatii. Caderea a bulversat ordines din creatie reinstaurind haosul latoate nivelele existentei terestre: regnul uman, animal si vegetal; iar in locul libertatii incatusarea spiritului uman, ce mai groaznica robie care a existat vreodata- robia pacatului. In noile conditii D-zeu a semanat prima speranta aducind la urechile omului prima evanghelie- evanghelia lui D-zeu. De atunci si pina in seara rece cind la portile Betleemului doi calatorii straini apparent miscati de decretul cezarului August, cauta un loc de gazduire trecusera cel putin patru mii de anii de istorie, robie si cautari, cu multe coduri morale, etice, religioase, factorii instructivi si educative incercau sa acopere prapastia deschisa intre D-zeu si om. A venit Isus in simplitate si anonimat, miscind astrii ceresti si oameni ciudati; stirnind emotie si admiratie, antipatie si ura si fara sa vrea incet, incet ocupa prim-planul gindirii contemporanilor sai! Dar Isus venise pentru lucruri incomparabil mai mari: voia Tatalui, salvarea omeniri sis a strice lucrarile Diavolului (1 Ioan 3:8). Viata peroala si viata publica a lui Isus a fost ireprosabila, iar moarte lui pe cruce inlocuitoare si inclusiva a fost glorioasa, aratind modul lui D-zeu de a birui pacatul si de a dezbraca de autoritate domniile si stapiniile demonice (Col 2:15). Daca Gloria mortii lui Isus a inteleso doar D-zeu (apropiatii lui Isus au considerat-o o tragedie). Gloria invierii a perceputo si oamenii. Invierea a fost premisa Rusaliilor, ziua in care sa nasacut Biserica, taina lui D-zeu a carei putere este dependenta de lucrarea lui Isus si lucrarea Duhului. Biserica este poporul lui D-zeu aflat inca pe pamint avind o dubla menire: -pastrarea valorilor spirituale cristice si extinderea granitelor inparatiei lui D-zeu prin proclamarea salvarii prin Hristos a tutrol oamenilor care sub forme si intensitati diferite sunt robii pacatului tinuti in confuzie si ratacire de catre Satan. Existenta conflictului spiritual este o certitudine, iar Biserica nu poate fi decit MISIONARA. Or de cite ori Ea uita sau pierde din vedere tinta misiunii nu isi justifica existenta de a fi. Conflictul spiritual in care este angrenata Biserica impune:                                      

A. Atitudine corecta față de sine si față de dusman;
            -perseverenta atit in aspectul defensiv cit si in cel ofensiv;
            -mentalitate de invingator-cultivata din gindirea biblica sprijinita pe promisiunile lui
            D-zeu si cunoasterea adevarului;
            -pasiunea generata de precedentele istirice: Isus a trecut pe aici si a biruit, multimea crestinilor martiri a caror mesaj rasuna inca; SE POATE.

B. Efeseni 6 : 11-17. Lecturind acest pasaj biblic ne dam usor seama de seriozitatea problemei, de vulnerabilitatea noastra generata de neascultare, indolenta sau visare si mai ales de dorinta lui D-zeu de a ne conduce spre biruinta finala. Forma imperativa a verbelor folosite aici de Pavel scot in evidenta emergenta echiparii pentru lupta. Dusmanul lui D-zeu a devenit dusmanul Bisericii Sale si chiar daca a fost infrint la Golgota si deposedat de autoritate, el continua sa minta, sa insele sis a intimideze. D-zeu a facut totul pentru a birui. In finalul istoriei nu vor fi decit doua categorii ge oameni: biruiti si biruitori. Intreaga Scriptura este o chemare la biruinta si o trimitere a Bisericii in toata lumea cu toata evanghelia. “ Lucraea misionara se aseamana cu o pereche de sandale care a fost data Bisericii pentru ca Ea sa iasa pe drum si sa continuie sa mearga pentru a face cunoscuta taina evangheliei” Johanes Blauw.

Aplicatii
1. Daca faci parte din Biserica lui Hristos, uitate in jurul tau la multimea celor robiti care au nevoie de lumina ta;
2. Biserica este conceputa de D-zeu sa mearge prin lume ducind cu ea vestea mintuirii! Orcine poate fi mintuit.
3. Uitate in Efeseni 6 :11-17 si apoi priveste la tine: semeni cu soldatul descris de Pavel? Sau esti superficial, lenes, adunind infringere dupa infringere, iti plingi singur de mila si continui sa te victimizezi? Ti-ai construit un mod de viata subred pe care tu-l numesti crestinism…… trezestete se aude zgomot pe strada: este armata lui Hristos a carei misiune glorioasa inca n-a luat sfirsit.

Pastor Alexandru Trombitas

Alexandru Trombitas
Alexandru Trombitas